Architecture

Wellness-focused high-rise taps into opportunities from overwork

Wellness-focused high-rise taps into opportunities from overwork

The increasingly demanding working week is taking its toll on people. For residential architects and designers, this means creating spaces for workers to come home to places that genuinely promote wellness and social connection.

The Centaur Pod will morph and change shape

The Centaur Pod will morph and change shape

A robotic room that morphs and shifts to accommodate more people and changes in temperature is being designed by the University of New South Wales students and Arup.

Sydney apartments gentle urbanism

The architecture challenge: we can make the city we want

Our cities are growing massively but we don’t need tall towers to cope with a rapid rise in housing. Try gentle urbanism instead. A view from Sydney but applicable everywhere.

Clare Cousins architects city shapers

Clare Cousins on why architects need to be city shapers

The debate on the role of architects just ramped up another notch this week, first with a thought piece by Philip Graus, and now Clare Cousins, national president of the Australian Institute of Architects, has her say.

2018 BDAV

2018 BDAV awards dominated by green design

Sustainable designs cleaned up at the Building Designers Association of Victoria (BDAV) awards held in Melbourne over the weekend. The big Building Design of the Year award went to Melbourne…

architecture, sustainability

Architecture awards show sustainability is evolving

In choosing sustainable architecture, says Paul Worroll, chair of Queensland’s Institute of Architects sustainability committee and deputy jury chair for the 2018 awards, they looked for “more than the usual adding on of rainwater tanks and solar panels”.

Eqo Leung

NZ architect brings Maori beliefs into new law school design

In the design of the new University of Waikato law school New Zealand architect Eqo Leung, who recently opened a new architectural practice called ArchitectureRepublic, decided to keep the building’s courtyard open.