Bling! Our pick of the 2017 BDAV Awards

Killara by Junctions 90
Killara by Junctions 90

For the first time in its 22 year history, the Building Designers Association of Victoria’s top award, Building of the Year, has been won by a woman-led design team.

Lead designer Dina Malathounis, principal of Junctions 90, said the Killara project was envisioned as a low-maintenance, multi-generational family home that has also been designed to respect its heritage structure.

The original home was constructed in the 1850s.

“We took a Miesian approach, using simple materials such as concrete, steel and glass to connect the inside to the outside,” Ms Malathounis said.

Chair of the judging panel, Marc Bernstein-Hussmann, said the project took advantage of an outstanding structure that was fortunate to have been saved from developers at auction.

“It is great to see a stately home preserved with respect and integrity. Showcasing a beautiful interpretation of modernist architectural values, this project pushes the creative boundaries to produce a truly unique and inspiring design,” Mr Bernstein said.

“The project is an impressive take on a heritage building, making a bold statement with the addition of a two-storey, self-contained apartment. One of the most striking features of the building is the upper rear façade, which draws the eye up and blends into the sky with its reflective stainless steel finish.”

Killara by Junctions 90

Killara also took out the awards for Residential Restoration, Residential Design – Alterations and Additions over $500K, Interior Design – Residential, and Excellence in Use of Steel.

Best ESD Design

The Cheese House by Positive Footprints won the Environmentally Sustainable Residential Design award and was a joint winner of the Alteration and Addition category ($200-500k).

The designers aimed to create a cost-effective example of using renovation to sustainably modernise an existing home.

The home has a 7.9 Star NatHERS-rated passive solar design. Other green elements include water collection and re-use, the use of both conventional and phase change thermal mass, and environmental specifications such as non-toxic, low-embodied energy construction materials.

The Cheese House by Positive Footprints

“Demonstrating a well-rounded approach to sustainability agendas, the Cheese House stood out amongst the competition through its detailed and extensive material specifications,” the judges said.

“Preservation and upgrading of the original building fabric has saved another period home from landfill, while ensuring it performs at levels well above today’s standards.

“The integration of low-embodied energy, modern and recycled materials ensured this carbon positive home had a minimal impact on our precious environment.”

Sustainability-focused practice Green Sheep Collective took home the Multi-Residential Design Award for its Alphington Townhouses project. The project also won a Commendation in the Best Use of Lightweight Materials category.

The four townhouses were praised by the judges for being clear in the design intent and displaying a high attention to detail externally and internally.

Alphington Townhouses by Green Sheep Collective. Image: Emma Cross

“Well designed for passive solar gains, amongst other notable ESD inclusions, the homes will appeal to a diverse group of people,” the judges said.

By minimising the impact of vehicle access and parking, the design was able to allow for increased landscaping on the street, additional backyard areas and the internal courtyards.

The courtyards also act as light wells to increase natural light levels in living areas, and enable natural cross-ventilation for every room.

Access to northerly light was maximised both inside and out, with each home having a north-facing backyard and also a north-facing balcony on the upper storey.

Green Edge, a nine-storey apartment building comprising 42 apartments and ground floor cafe designed by Armsby Architects, took out the Energy Efficient Design – Residential Award, and a Commendation in the Multi-Residential Design category.

Green Edge by Armsby Architects

“Through a diligent and thorough passive solar design approach, the designer has skilfully created a highly efficient apartment building,” the judges said.

“In a busy marketplace, Green Edge stands out as a highly desirable and extremely comfortable place to live.”

The apartments average 9.1 star NatHERS, and the building has a naturally ventilated basement and rooftop solar array.

Other sustainability features include a rooftop garden with vegetable beds and composting, rainwater harvesting, cycle storage to encourage low-carbon commuting, double-glazing and additional insulation.

  • Read our case study here

The People’s Choice Award was won by Little Brick Studio’s Merrilyn House in Frankston South. It also won the Most Innovative Bathroom Design.

Merrilyn House by Little Brick Studio

A double-storey home that is located on a steep site, so its living areas are effectively sitting amongst tree tops, the design uses a palette of organic hues and materials including timber to enable it to blend in with the surrounding scenery.

Lead designer Ben Mulholland said he wanted to create private living areas that maintain the link between natural features of the home and its vast, green, open surroundings, with use of the rammed earth wall throughout the house. An angled roof wraps over the building to envelope the entire dwelling.

“Merilyn House was inspired by the breathtaking views and picturesque landscape of the Mornington Peninsula,” Mr Mulholland said.

  • Read the full list of BDAV 2017 Awards winners here

More Articles on this Topic