Tweet
                                               

Big ideas and small footprint projects winners at 2016 Timber Design Awards

Lot 1, Photo: Brett Boardman

Engineered timber, prefabrication, recycled timber and strong sustainability ideas dominated the 2016 Timber Design Awards, announced in Sydney last week.

The Grand Prix award went to JAWSARCHITECTS for the Three Capes Track Cabins on Tasmania’s South East Coast. The project also won the award in the multi-residential category.

The cabins’ location on the Tasmanian Peninsula made a prefabricated solution appropriate. The timber elements were pre-assembled and transported to site in 800 kilogram loads by helicopter, then assembled by a small team of craftsmen.

Three Capes Track Cabins, Photo: Brett Boardman

Three Capes Track Cabins, Photo: Brett Boardman

Timber was chosen due to its lightness and durability, and for the ability to standardise building elements. It also suits the bushland setting. Bushfire-resistant species were used for the main structural elements.

The People’s Choice award went to Makan Place by PNEU Architects. The Malaysian restaurant in Werribee, Melbourne, reflects traditional Malaccan architecture. The materials include recycled smoked Ironbark timber, Tasmanian oak lining board and rough-sawn Cypress Pine posts.

The award for the Sustainability category went to Marist College Bendigo Montagne Centre by Y2 Architecture and Three Acres Landscape Architecture. The building incorporates glulam and laminated veneer lumber trusses throughout, also Ironbark and Spotted Gum recycled telephone poles and an AFS-certified Silvertop Ash cladding around the perimeter of the building that is durable and thermally efficient.

Rammed earth walls were also used in the building to provide thermal mass and help regulate internal temperatures. Other sustainability aspects of the project include a system of wetlands and bio-filtration that is used for onsite treatment of blackwater and storage and use of rainwater.

inveresk-residences-thomas-ryan-photography-3

Inveresk residences Photo: Thomas Ryan Photography

The Interior fitout – Commercial category was won by Lot 1 Sydney by Enter Projects, and the project also won the Timber Veneers award. The design of the cafe and restaurant in York St was inspired by the swirls in a caffe latte. 3D models were used from early design stages through to the laser cutting and CNC fabrication of the timber veneer elements.

Interior fitout – Residential was won by Fergus Scott Architects for The Farm, which also won the Windows and Doors and Recycled Timber categories. The project comprises four off-form rammed earth pavilions and timber cladding, lining elements, floors and decking.

The award for Engineered Timber products was won by Morrison and Breytenbach Architects in association with Circa Morris-Nunn for Inveresk Residences at the University of Tasmania. Timber was chosen for the project both for the sustainability aspects and also to mitigate challenging ground conditions.

In addition to using locally prefabricated timber construction techniques, the project incorporated high thermal performance design approaches, the use of phase-change materials for increased insulation and energy-efficiency, and low-VOC finishes.

106 Flinders by Bates Smart: Photo: Peter Clarke

106 Flinders by Bates Smart: Photo: Peter Clarke

Bates Smart took out the Small Budget award for its 106 Flinders St project for Brookfield Multiplex Engineering Innovations Group. Sustainable timber as used exclusively for walls, floors and ceilings of the 93 square metre workspace.

The project was constructed mostly by hand by Multiplex carpenter Nathan Ray. Waste was minimised through re-use of offcuts for items like door handles and furniture.

The Public and Commercial buildings category was won by Bold Park Aquatic centre by Donovan Payne Architects. The project also won the Timber Fabrication category and won DYA architect Andrew Volkmann the Rising Star Award.

Located in Floreat WA, the aquatic centre used FSC-certified timber, Green-tag certified low-VOC vinyls; recyclable bolted steel; and re-usable granite paving. The building is predominantly naturally ventilated, with clerestory windows and operable walls. A fan-assisted natural ventilation loop has been incorporated to minimise the need for air conditioning.

Natural light enters every room, including the cleaners room, storerooms and amenities.

A solar hot water system provides the primary heating for the pools and also boosts the showers. The shell of the building has been insulated beyond code minimum requirements.

  • See the full list of winners and finalists here

    montagne-centre-photograph-bill-conroy-1

    Montagne Centre Photo: Bill Conroy

Tags: , , , , , , , , , ,

More Articles on this Topic